“”

Solpowers blogg

Varför effekttariffer?

okt 14, 2024 | Effekttariffer, Ekonomifrågor

Syftet med effekttariffer är att optimera användningen av elnätet och säkerställa att det fungerar effektivt, särskilt i takt med att efterfrågan på el ökar, exempelvis genom en ökad användning av elbilar. Genom att införa effekttariffer vill man uppmuntra konsumenter att anpassa sin elanvändning och därigenom bidra till en jämnare belastning på elnätet.

Effekttariffer gör det dyrare för konsumenter att använda mycket el samtidigt, till exempel att ladda elbilen medan andra energikrävande apparater är i drift. Prissättningen baseras på den högsta effektanvändningen, vilket ger incitament att undvika effekttoppar genom att sprida ut elanvändningen under dagen. Ett exempel är att ladda elbilen senare på kvällen eller under natten, då belastningen på elnätet är lägre. På Energiföretagens webbplats finns mer information om varför effekttariffer införs.

Utöver förändrade vanor kan teknik som laddboxar eller värmepumpar med lastbalansering installeras för att automatiskt fördela elanvändningen och minska effekttoppar. Dessa teknologier hjälper till att balansera hushållets elförbrukning och underlättar för både konsumenten och elnätet genom att jämna ut belastningen över tid.

Effekttariffer är alltså ett sätt att både ge konsumenterna ekonomiska incitament att använda elnätet mer hållbart och samtidigt bidra till att elnätet kan hantera framtidens ökade elanvändning.

Kontakta Solpower för mer om lastbalansering, effekttariffer och solel.

Solceller med Effekttariffer

Solceller kan vara ett effektivt sätt att minska både dina elkostnader och din påverkan på elnätet när effekttariffer loggar din förbrukning. När du producerar egen el med solceller kan du i hög grad styra din energianvändning och undvika höga...

läs mer