“”

Solpowers blogg

Batterier, batterilagring och effekttariffer

okt 16, 2024 | Batterilagringsfrågor, Effekttariffer

Att kombinera batterier och batterilagring med effekttariffer kan vara en effektiv strategi för att optimera din elanvändning och minska kostnaderna. Med ett batterisystem kan du lagra energi när efterfrågan och elpriserna är låga, och sedan använda den lagrade elen under perioder med hög belastning eller höga effekttoppar. Här är några sätt som batterier och batterilagring kan påverka din elförbrukning under en effekttariff:

1. Kapa effekttoppar

En av de största fördelarna med batterier är att de kan hjälpa till att minska dina effekttoppar. Effekttoppar uppstår när du använder mycket el samtidigt, vilket kan leda till högre avgifter under en effekttariff. Batterier kan ladda under perioder med låg efterfrågan och sedan avge el när förbrukningen ökar, vilket minskar belastningen på elnätet och sänker dina kostnader.

Exempelvis kan du ladda batterierna med solenergi under dagen och använda den lagrade energin på kvällen när hushållets elbehov är högre och effekten normalt är som högst.

2. Optimera elförbrukningen under olika tider

Batterier gör det möjligt att flytta din elanvändning i tid. Genom att lagra el under de billigare timmarna (när elnätets belastning är låg) kan du sedan använda den när effekttariffen är högre, vilket hjälper dig att undvika höga avgifter under perioder med hög efterfrågan.

Detta blir särskilt relevant om din effekttariff är tidsdifferentierad, där kostnaden för el varierar beroende på tidpunkten på dagen. Batteriet kan då laddas när elen är billigare och elnätet mindre belastat, och användas när det är dyrare att ta ut el från nätet.

3. Lagring av överskottsel från solceller

Om du har en solcellsanläggning kan batterier vara ett utmärkt komplement. Solceller producerar mest el mitt på dagen, men hushållets elbehov är ofta högre på morgonen och kvällen. Med ett batterisystem kan du lagra överskottselen från solcellerna under dagen och använda den senare när solcellerna inte producerar tillräckligt med el och nätavgifterna är högre.

4. Bidra till ett hållbart energisystem

Genom att använda batterier tillsammans med effekttariffer kan du också bidra till att avlasta elnätet, särskilt under perioder med hög efterfrågan. Detta hjälper till att skapa ett mer stabilt och hållbart energisystem, vilket är ett av syftena med att införa effekttariffer. Om fler hushåll använder batterier för att jämna ut sin elförbrukning minskar behovet av att bygga ut elnätet, vilket kan leda till lägre kostnader och mindre miljöpåverkan i längden.

Batterier och solceller från Solpower, en mer hållbar energianvändning

Solceller, batterier och batterilagring är en kraftfull lösning för att optimera din elanvändning under en effekttariff. Genom att kapa effekttoppar, optimera din användning under olika tidpunkter och lagra överskottsel från solceller, kan du minska dina nätkostnader och bidra till en mer hållbar energianvändning.

Varför effekttariffer?

Syftet med effekttariffer är att optimera användningen av elnätet och säkerställa att det fungerar effektivt, särskilt i takt med att efterfrågan på el ökar, exempelvis genom en ökad användning av elbilar. Genom att införa effekttariffer vill man...

läs mer

Solceller med Effekttariffer

Solceller kan vara ett effektivt sätt att minska både dina elkostnader och din påverkan på elnätet när effekttariffer loggar din förbrukning. När du producerar egen el med solceller kan du i hög grad styra din energianvändning och undvika höga...

läs mer