“”

Solpowers blogg

Hur fungerar effekttariffer?

sep 23, 2024 | Batterilagringsfrågor, Effekttariffer, Produktionsfrågor

Effekttariffer påverkar hur du som kund kan anpassa din elanvändning och därmed dina kostnader för elnätet. Hur din nättariff är utformad har en direkt inverkan på vilka strategier du bör använda för att optimera din elanvändning och undvika höga kostnader.

Om din effekttariff baseras på den högsta effekttoppen varje månad, det vill säga den högsta timvisa elanvändningen oavsett när den inträffar, kan det vara svårt att minska kostnaderna genom att bara flytta aktiviteter i tid. I detta fall kan det vara mer effektivt att fokusera på att energieffektivisera de aktiviteter som bidrar mest till att skapa höga effekttoppar. Till exempel, om flera energikrävande apparater används samtidigt, kan det leda till en högre effekttopp. Genom att förbättra energieffektiviteten hos dessa apparater eller använda dem vid olika tidpunkter kan du reducera den högsta effekten och därmed sänka dina kostnader.

I de fall där effekttariffen är tidsdifferentierad, det vill säga att du betalar mer för effekten under vissa specifika tider på dygnet när belastningen på elnätet är högre, kan du istället spara pengar genom att flytta dina energikrävande aktiviteter till tider då elnätet är mindre belastat. Exempel på sådana perioder är under kvällar eller tidiga morgnar när fler hushåll använder el samtidigt. Genom att undvika att använda stora mängder el under dessa tider kan du hålla dina effekttoppar nere och därmed minska dina kostnader.

Effekttariffer baserar din elkostnad på dina tre största effektuttag i månaden

Effekttariff elkostnad baserad på de tre dagar i månade när högst effektuttag gjorts. Solpower Sverige.

Det är viktigt att förstå hur just din effekttariff fungerar för att kunna anpassa din elanvändning på bästa sätt. Informationen om din specifika tariffstruktur hittar du hos ditt elnätsföretag, som vanligtvis ger detaljerade förklaringar på sin webbplats. Om du är osäker på hur din tariff är utformad eller hur du bäst kan påverka din elförbrukning för att sänka kostnaderna, kan det vara en bra idé att kontakta ditt elnätsföretag direkt för att få mer information och råd.

Genom att förstå och anpassa sig efter effekttariffer kan du inte bara sänka dina kostnader utan även bidra till en jämnare belastning på elnätet, vilket i sin tur gynnar hela energisystemet och bidrar till en mer hållbar elanvändning.

Solpower kan minska dina effekttoppar och därmed din elförbrukning – kontakta oss idag!

Varför effekttariffer?

Syftet med effekttariffer är att optimera användningen av elnätet och säkerställa att det fungerar effektivt, särskilt i takt med att efterfrågan på el ökar, exempelvis genom en ökad användning av elbilar. Genom att införa effekttariffer vill man...

läs mer