“”

Solpowers blogg

Ska man tvätta solpaneler?

apr 25, 2023 | Underhållsfrågor

Två av fördelarna med solceller och solpaneler är att de är hållbara och kräver minimal skötsel. Underhållet som krävs för solpaneler är minimalt förutsatt att de är korrekt monterade och installerade på rätt sätt.
Vilket underhåll kan behövas för att ge solcellerna bäst förutsättningar för att fungera optimalt? Här samlar Solpower några vanliga frågor runt solpaneler och underhåll.

Ska jag rengöra mina solceller?

Då det regnar så pass regelbundet i Sverige behöver du i regel inte rengöra dina solpaneler.
Panelerna får också en naturlig avtvättning vid snösmältning då lutningen oftast gör att snö lätt glider av vid plusgrader. Rent hypotetiskt skulle ett rejält tjockt lager av smuts begränsa solcellernas effektivitet, men det typ av varierat klimat som vi har i Sverige hindrar våra tak från detta problem som i ett väldigt torrt klimat skulle kunna vara ett bekymmer.

Ska jag tvätta bort frömjöl och pollen från solpaneler?

På våren kan mycket pollen i luften lägga sig på panelerna. Solpowers rekommendation är att låta regn och inte du och en vattenslang att sköta avspolningen av panelerna. Det är dels förenat med stora risker att vistas på ett tak och utföra arbete där, det regnar även relativt ofta och då spolas panelerna rena från frömjöl och pollen.
Skulle du ändå välja att på egen risk ge dig på att tvätta bort pollen från dina solpaneler bör du inte använda högtryckstvätt utan vanlig vattenslang och inte utföra avspolningen i starkt solsken då värmeskillnaden mellan upphettade paneler och kallt vatten kan vara negativt för dina solceller.
OBS: Helst bör destillerat vatten användas som inte innehåller kalk, vilket vanligt kranvatten gör och det skapar en tunn beläggning på panelerna som kan hämma panelernas effektivitet.

Ska jag kratta bort löv från solpaneler?

Vi rekommenderar ingen att kratta sina solpaneler och det av två enkla anledningar: För det första skulle det kunna skada panelerna. För det andra är löv lätta och oftast blåser de av eller glider av panelerna. Om du får enorma mängder löv på dina paneler har du troligtvis ett allt för stort träd onödigt nära din anläggning, vilket säkerligen också hämmar din potentiella elproduktion. Kostnaden för trädfällaren har ännu mer solexponerade solpaneler snart tjänat in!
Uppstår behovet likväl att få bort löv från solpanelerna är den mist riskfyllda metoden att använda en lövblås.

Ska jag skotta mina solceller?

I det flesta fall gör lutningen av panelerna att snön lätt glider av och en avskottning riskerar att göra mer skada än nytta även om solpaneler är tåliga.
Vid ett mycket tunt snölager (upp till en centimeter) når ändå solstrålarna igenom till panelerna och bor du där det under vinterhalvåret lägger sig mycket snö är rekommendationen fortfarande att inte börja skyffla, borsta eller skotta bort snö från solpaneler.

Sammanfattningsvis om tvätt och rengöring av solpaneler

Sammanfattningsvis är rådet att låta naturen tvätta dina solpaneler, ännu ett argument varför solceller är så smart. Minimalt med underhåll ikapp min minskad elräkning. I samband med installationen ger vi på Solpower dig information om hur du på bästa sätt tar hand om dina solpaneler och din solcellsanläggning.

Fler frågor och svar om solpaneler och solel här.