“”

Solpowers blogg

Vad kostar en laddbox?

apr 11, 2023 | Elbilsladdning

En laddbox kostar ca 15-22 000, men staten ger bidrag till 50% vilket gör att kostnaden halveras. Det som avgör kostnaden för en laddbox är vilken modell det handlar om, laddboxens effekt och olika tilläggsfunktioner.
Sedan tillkommer elarbeten och inkoppling och integration med solcellsanläggningen om man bara vill ladda bilen med solel.

Zappi är förmodligen marknadens smartaste laddbox med många möjligheter och kan bland annat styras efter elpriset så att du laddar din elbil när det är billigare el. Den har inbyggd lastvakt som hindrar att huvudsäkringen går. Zappis laddboxar har full möjlighet att integreras med solcellsanläggningen och då kan du ladda bilen med 100% solel.

Viktiga termer rörande laddboxar och elbilsladdning

Det finns några grundläggande termer som relaterar till laddboxar och elbilsladdning och som avgör ditt val i relation till husets huvudsäkring och vilken elbil som ska laddas.

Ladduttag Typ 2

Den första kontakten för elbilsladdning som kom var av Typ 1, den används ytterst sällan idag med undantag av vissa asiatiska bilmärken.
Laddkontakter av Typ 2 är standard över hela EU och en elbil tillverkad under de senaste åren har troligtvis ett typ 2-ladduttag

Laddboxens potentiella kiloWatt (kW)

Hur hög effekt en laddbox kan uppnå beskrivs med dess kW och vad som avgör hur kraftfull laddbox du kan installera för din elbil avgörs av husets huvudsäkring. En laddbox med högre effekt laddar elbilen effektivare och snabbare.

En laddbox tar effekten från solcellernas produktion och från husets huvudsäkring.

Laddboxar som Solpower installerar har kapacitet att leverera ända upp till 22 kW. En huvudsäkring på 16 A levererar 11 kW, men då tar laddboxen all effekt i huset vilket skulle hindra övriga eldrivna komponenter att fungera. I dessa fall konfigureras en lastvakt i laddboxen som försäkrar att det finns utrymme att driva husets el samtidigt som elbilen laddas.
Vid hemmaladdaning kan en elbil som är en laddhybrid kan ta emot 3,7kW och en ren elbil kan ta emot 11 kW. Vid laddstationer kan bilen ta emot effekt.

För att optimera elbilsladdningen hemma rekommenderar Solpower ett system med fasbalansering som på ett dynamiskt sätt undviker effekttoppar på husets faser och optimerar elnätet i huset för att ta tillvara effekten på bästa sätt.

Har du 1-fas eller 3-fas?

Beroende på hur många faser man installerar laddboxen på kan man uppnå högre effekt och följaktligen kan högre laddeffekt uppnås vid trefasanslutning än vid enfasanslutning.

Solpower hjälper dig i allt som rör val och installation av laddbox för elbilsladdning hemma. Vi ser över just dina förutsättningar och erbjuder energismarta lösningar tillsammans med din solcellsanläggning.

Fler frågor och svar om solpaneler och solel här.